Φώσφορος Κόκκινος 500g
Φώσφορος Κόκκινος 500g 99%
Ο ερυθρός φωσφόρος είναι ένα ερυθροϊώδες μικροκρυσταλλικό στερεό με Ειδικό βάρος: 2,1, Σημείο τήξεως 500-600° C. Λαμβάνεται με πύρωση του λευκού για λίγες ώρες στους 240° C σε αδρανή ατμόσφαιρα (αζώτου). Το σημείο μετατροπής του είναι μεταξύ 230-250° C ενώ σε μεγαλύτερη θερμοκρασία το φαινόμενο αυτό γίνεται αντιστρεπτό. Ατμοί ερυθρού φωσφόρου αν ψυχθούν αποθέτουν λευκό φώσφορο. Η αντίδραση μετατροπής του λευκού σε ερυθρό είναι εξώθερμη παρουσιάζοντας έκλυση 3,7 χιλιοθερμίδες ανά γραμμομόριο.
Ασφάλεια και αποθήκευση
Εύφλεκτο
Διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου
Αναλυτική περιγραφή
Ο κόκκινος φώσφορος μπορεί να σχηματιστεί με θέρμανση του λευκού φωσφόρου στους 300 ° C (572 ° F) απουσία αέρα ή με έκθεση λευκού φωσφόρου στο ηλιακό φως. Ο κόκκινος φώσφορος υπάρχει ως άμορφο δίκτυο. Με περαιτέρω θέρμανση, ο άμορφος κόκκινος φώσφορος κρυσταλλώνεται. Ο κόκκος φωσφόρος δεν αναφλέγεται στον αέρα σε θερμοκρασίες κάτω από τους 240 ° C (464 ° F), ενώ τα κομμάτια του λευκού φωσφόρου ανάβουν περίπου στους 30 ° C (86 ° F). Η ανάφλεξη είναι αυθόρμητη σε θερμοκρασία δωματίου με λεπτόκοκκο υλικό.
Υπό κανονικές συνθήκες είναι πιο σταθερό από τον λευκό φώσφορο, αλλά λιγότερο σταθερό από τον θερμοδυναμικά σταθερό μαύρο φώσφορο. Η τυπική ενθαλπία του σχηματισμού ερυθρού φωσφόρου είναι -17,6 kJ / mol. [1] Ο κόκκινος φώσφορος είναι κινητικός πιο σταθερός.
Εφαρμογές
Ο κόκκος φωσφόρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα πολύ αποτελεσματικό επιβραδυντικό φλόγας, ειδικά σε θερμοπλαστικά (π.χ. πολυαμίδιο) και θερμοσκληρυνόμενα (π.χ. εποξειδικές ρητίνες ή πολυουρεθάνες). Το φαινόμενο επιβράδυνσης της φλόγας βασίζεται στον σχηματισμό πολυφωσφορικού οξέος. Μαζί με το οργανικό πολυμερές υλικό, αυτό το οξύ δημιουργεί έναν χαρακτήρα που εμποδίζει τη διάδοση των φλογών. Οι κίνδυνοι για την ασφάλεια που σχετίζονται με την παραγωγή φωσφίνης και την ευαισθησία στην τριβή του κόκκινου φωσφόρου μπορούν να μειωθούν αποτελεσματικά με τη σταθεροποίηση και την μικροκαψύλωση. Για ευκολότερο χειρισμό, ο ερυθρός φώσφορος χρησιμοποιείται συχνά υπό τη μορφή διασπορών ή masterbatches σε διάφορα συστήματα φορέα. Ωστόσο, για τα ηλεκτρονικά / ηλεκτρικά συστήματα, ο επιβραδυντής φλόγας του κόκκινου φωσφόρου έχει απαγορευτεί αποτελεσματικά από μεγάλους ΚΑΕ εξαιτίας της τάσης του να προκαλεί πρόωρη αποτυχία [5]. Έχουν υπάρξει δύο ζητήματα με την πάροδο των ετών: ο πρώτος ήταν ο κόκκινος φωσφόρος σε ενώσεις εποξειδικής χύτευσης προκαλώντας αυξημένο ρεύμα διαρροής σε συσκευές ημιαγωγών [6] και ο δεύτερος ήταν η επιτάχυνση των αντιδράσεων υδρόλυσης σε μονωτικό υλικό ΑΒΤ [7]
Ο κόκκινος φώσφορος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στην παράνομη παραγωγή ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένων μερικών συνταγών για τη μεθαμφεταμίνη.
Ο ερυθρός φώσφορος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως στοιχειακός φωτοκαταλύτης για το σχηματισμό υδρογόνου από το νερό [8] Εμφανίζουν σταθερές ταχύτητες εξέλιξης υδρογόνου 633ℳmol / (h • g) από το σχηματισμό ινώδους φωσφόρου μικρού μεγέθους [9].