Βανιλίνη 500g
Η Βανιλίνη είναι φαινολική αλδεΰδη που χρησιμοποιείται ως αρωματικό στην ζαχαροπλαστική σε αντικατάσταση της φυσικής βανίλιας, καθόσον λόγω της βιομηχανοποιημένης παραγωγής της, έχει εξαιρετικά χαμηλότερη τιμή από την φυσική βανίλια. Υπάρχει η φυσική βανιλίνη, που προέρχεται από το εκχύλισμα της βανίλιας αλλά και η χημική που συντίθεται στο εργαστήριο. Η χημική είναι αυτή που διατίθεται στην αγορά λόγω της ευκολίας παραγωγής της. Έχει χημικό τύπο C8H8O3
Οργανοληπτικά ωστόσο διαφοροποιείται από την φυσική βανίλια, αφού η φυσική περιέχει και άλλες αρωματικές ενώσεις.
Παρόλο που η ακριβής διαδρομή της βιοσύνθεσης της βανιλίνης στο είδος Vanilla planifolia (Βανίλια η πλατύφυλλος) δεν είναι πλήρως γνωστή, είναι ευρέως αποδεκτό ότι το βιοσυνθετικό μονοπάτι της βανιλίνης ανήκει στο ευρύτερο μεταβολικό μονοπάτι των φαινυλοπροπανοειδών.
Είναι διαθέσιμη υπό μορφή λευκής κρυσταλλικής σκόνης σε φιαλίδια μιας δόσης.
Στερεό
CAS Number:
Φυσικoχημικές ιδιότητες:
Εμφάνιση: Λευκοί βελονοειδείς κρύσταλλοι (μονοκλινές σύστημα) με ευχάριστη χαρακτηριστική οσμή (οσμή βανίλιας) και μάλλον καυστική γεύση. Αποκτά υποκίτρινο χρώμα λόγω μερικής οξείδωσης κατά την έκθεσή της σε υγρό αέρα και στο φως.
Μοριακός τύπος: C8H8O3
Σχετική μοριακή μάζα: 152,15
Σημείο τήξεως: 81ºC (εξαχνώνεται εύκολα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες)
Σημείο ζέσεως: 285ºC
Πυκνότητα (στους 25ºC): 1,056 g/cm3
Οξύτητα, pKa: 7,781. Διίσταται το φαινολικό υδροξύλιο και τα υδατικά διαλύματα της βανιλίνης εμφανίζονται όξινα ως προς δείκτη ηλιοτροπίου (pH κορεσμ. υδατικού διαλύματος: 4,3).
log P (P: συντελεστής κατανομής στο σύστημα οκτανόλης/ύδατος): 1,21-1,35
Διαλυτότητα: 1 g διαλύεται στα 100 mL ύδατος (στους 25ºC) και στα 16 mL (στους 80ºC). 1 g διαλύεται στα (περίπου) 20 mL γλυκερίνης. ‘Αφθονα διαλυτή σε υδατικά διαλύματα ισχυρών βάσεων.
Διαλύεται άφθονα σε οργανικούς διαλύτες (αιθανόλη, χλωροφόρμιο, διαιθυλαιθέρα, διθειάνθρακα, οξικό οξύ, πυριδίνη κ.α.)
Αέρας κορεσμένος σε βανιλίνη περιέχει 18 mg/m3 στους 25ºC
Τοξικότητα: LD50 σε αρουραίους: 1580 mg/kg