Εργαστήρια Δεξιοτήτων - Νανοτεχνολογία - Διερευνητική Μάθηση

 

 

Η νανοτεχνολογία, είναι μια τεχνολογία που αναπτύσσεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, θέτοντας τα θεμέλια μιας νέας φουτουριστικής κοινωνίας. Τα αυτοκαθαριζόμενα τζάμια, αυτοκαθαριζόμενα ρούχα, τα πυρίμαχα σπίτια, τα αόρατα υλικά και τα υλικά που επιδιορθώνονται μόνα τους αποτελούν πλέον τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Εργαστήρια Δεξιοτήτων - Νανοτεχνολογία - Διερευνητική Μάθηση

Η τεχνολογία αυτή βασίζεται στον έλεγχο της δομής και της αυτοοργάνωσης των ατόμων. Ο έλεγχος τη δομής των ατόμων επιτρέπει τον έλεγχο των ιδιοτήτων του υλικού.

Εργαστήρια Δεξιοτήτων - Νανοτεχνολογία - Διερευνητική Μάθηση
Εργαστήρια Δεξιοτήτων - Νανοτεχνολογία - Διερευνητική Μάθηση

Oι μαθητές θα ανακαλύψουν έναν καινούριο κόσμο τον νάνο-κόσμο. Πρόκειται για έναν κόσμο όπου η αναζήτηση μας επικεντρώνεται στα άτομα, τις κινήσεις τους και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους. Η αναζήτηση αυτή οδηγεί στην κατανόηση μιας εξαιρετικής νέας τεχνολογίας της νανοτεχνολογίας, η οποία στοχεύει στη δημιουργία υλικών με μοναδικές και προσαρμοσμένες ιδιότητες. Πολλές από αυτές τις ιδιότητες τις συναντάμε ήδη στη φύση και ο στόχος μας είναι να τις προσαρμόσουμε στις σύγχρονες τεχνολογικές ανάγκες. Και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό: αυτοκαθαριζόμενα τζάμια, αόρατα υλικά, άθραυστα γυαλιά ακόμα και υλικά που επιδιορθώνονται μόνα τους.

Εργαστήρια Δεξιοτήτων - Νανοτεχνολογία - Διερευνητική Μάθηση

Χρησιμοποιώντας τα πακέτα νανοτεχνολογίας οι μαθητές:

  • Εξοικειώνονται με τις νέες τεχνολογίες
  • Αναπτύσσουν δεξιότητες όπως η δημιουργική σκέψη
  • Αναπτύσσουν νοητικές δεξιότητες
  • Συνθέτουν καινοτόμα υλικά
  • Αξιοποιούν την φαντασία τους
  • Κατανοούν πως λειτουργεί ο μικρόκοσμος
  • Μαθαίνουν για όλα τα επιστημονικά πεδία καθώς η νανοτεχνολογία συνδυάζει γνώσεις φυσικής, χημείας και τεχνολογίας

Με τις δραστηριότητες που περιέχονται στο πακέτο οι μαθητές θα βρεθούν πάνω στα φύλλα του λωτού, να ανακαλύψουν γιατί παραμένουν συνεχώς στεγνά και καθαρά. Θα χρησιμοποιήσουν το αλεύρι της μάγισσας για να δημιουργήσουν μεγάλες φωτιές. Θα δημιουργήσουν επιφάνειες που θα μένουν άθικτες από φωτιά και φθορές. Θα μπορούν να ελέγχουν την κίνηση των υγρών και να φτιάξουν μικρά σωματίδια απο χρυσό. Θα ανακαλύψουν την πραγματική αλχημεία στον νάνο-κοσμο της επιστήμης

Διδακτικοί Στόχοι

  • Το πακέτο της νανοτεχνολογίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο γυμνάσιο στα πλαίσια του προγράμματος “Εργαστήρια Δεξιοτήτων”, με σκοπό την επαφή των μαθητών με τις καινούριες τεχνολογίες.
  • Έχει διαθεματικό χαρακτήρα καθώς καλύπτει ύλη φυσικής, χημείας, τεχνολογίας.
  • Επιτρέπει στους μαθητές να καλλιεργήσουν καινοτόμο τρόπο σκέψης και να δημιουργήσουν καινούρια υλικά.