Προπανικό Οξύ 99% 500ml

30,00 με Φ.Π.Α

Προπανικό Οξύ 500ml
Προπιονικό οξύ, Propanoic acid, Propionic acid, Ethanecarboxylic acid
C3H6O2
M.W: 74.079 g·mol−1
CAS Registry Number: 79-09-4
https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Propionic-acid

Κωδικός προϊόντος: 330353 Κατηγορίες: , Ετικέτες: ,
Περιγραφή

Προπανικό Οξύ 99% 500ml

Το προπανικό οξύ ή προπιονικό οξύ (Ε280) είναι οργανική χημική ένωση, που περιέχει άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο, με μοριακό τύπο C3H6O2, αν και συνηθέστερα παριστάνεται με τον ημισυντακτικό τύπο CH3CH2COOH, ή και συντομογραφικά EtCOOH. Πιο συγκεκριμένα, το προπανικό οξύ είναι ένα καρβοξυλικό οξύ που υπάρχει και στη φύση καιι το πρώτο (δηλαδή το ελαφρύτερο) από τα αποκαλούμενα λιπαρά οξέα. Το χημικά καθαρό προπανικό οξύ, στις «συνηθισμένες συνθήκες», δηλαδή σε θερμοκρασία 25 °C και υπό πίεση 1 atm, είναι καθαρό υγρό με αποπνικτική οσμή, που μοιάζειι κάπως την οσμή σώματος. Η ονομασία «προπανικός» χρησιμοποιείται ακόμη για το προπανικό ανιόν (CH3CH2COO), τα προπανικά άλατα και τους προπανικούς εστέρες.

Φυσικοχημικές Ιδιότητες

Μοριακός Τύπος: CH3CH2COOH

Μοριακό βάρος: 74.079 g·mol−1

Εμφάνιση/οσμή: άχρωμο ελαιώδες υγρό, δυσάρεστη οσμή

Σημείο ζέσης: 141.15 °C

Σημείο τήξης: −20.5 °C

Πυκνότητα: 0.98797 g/cm3

Διαλυτότητα στο νερό: 8.19 g/g (−28.3 °C)
34.97 g/g (−23.9 °C)

Χημικός Τύπος

Προπανικό οξύ 500ml - Propanoic acid 500ml - CAS Number: 79-09-4

Ασφάλεια και αποθήκευση

Προπανικό οξύ 500ml - Propanoic acid 500ml - CAS Number: 79-09-4

Διαβρωτικό

Διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου

Αναλυτική περιγραφή

Το προπανικό οξύ παράγεται, επίσης, βιολογικά με τη μορφή του εστέρα του με το συνένζυμο A, δηλαδή ως προπανοϋλο-CoA, από τον καταβολισμό των λιπαρών οξέων που περιέχουν περιττό αριθμό ατόμων άνθρακα.

Στα βακτήρια του γένους προπιονιβακτήρια (Propionibacterium) το προπανικό οξύ είναι το τελικό προϊόν του αναεροβικού τους μεταβολισμού. Αυτή η τάξη βακτηρίων βρίσκονται συχνά στα στομάχια των μηρυκαστικών και στους ιδρωτοποιούς αδένες των ανθρώπων. Σε αυτήν τη δραστηριότητα των βακτηρίων αυτών και στην επακόλουθη παραγωγή προπανικού οξέος από αυτά οφείλεται η οσμή του ελβετικού τυριού και του ιδρώτα.

Επίσης, το προπανικό οξύ βιοσυνθέτεται στο παχύ έντερο των ανθρώπων κατά τη βακτηριακή ζύμωση των διαιτητικών ινών.