Υπάρχουν γάλατα τόσο φυτικής όσο και ζωΐκής προέλευσης. Τα είδη γάλακτος που υπάρχουν παρατίθενται παρακάτω:
Ζωΐκής Προέλευσης
Αγελαδινό
Περιέχει επίσης, βιταμίνη Β12, βιταμίνη D, βιταμίνη Β6, αλλά και μαγνήσιο, συμβάλλοντας στην υγεία των οστών και στην πρόληψη αναιμίας από ανεπάρκεια Β12.
Κατσικίσιο
Ξεπερνάει λίγο σε θερμίδες το αγελαδινό, και φτάνει κι αυτό το 32% της ποσότητας ασβεστίου που χρειαζόμαστε καθημερινά, το 31% της βιταμίνης D, το 8% μαγνησίου και το 5% βιταμίνης Β6, ενώ είναι λιγότερο πλούσιο σε Β12 και περιέχει περισσότερα λιπαρά.
Πρόβειο
Είναι πλούσιο σε λιπαρά.Το ασβέστιό του φτάνει σχεδόν το 50% αυτού που χρειαζόμαστε καθημερινά, ξεπερνώντας το αγελαδινό και το κατσικίσιο, ενώ και η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Β12 φτάνει πιο υψηλά επίπεδα.
Ξινόγαλα
Είναι γνωστό και ως αριάνι και παράγεται από αγελαδινό γάλα και καλλιέργεια γιαουρτιού, που σημαίνει ότι είναι πλούσιο σε μικροοργανισμούς που κάνουν καλό στο στομάχι, το έντερο και γενικότερα στο πεπτικό.
Κεφίρ
Το κεφίρ προκύπτει από οποιοδήποτε είδος γάλακτος, το οποίο υπόκειται σε ζύμωση με σπόρους κεφίρ, δηλαδή καλλιέργειες ζυμομυκητών και βακτηρίων γαλακτικού οξέος (προβιοτικά), που χαρίζουν στο ρόφημα αυτό την ιδιαίτερη αξία του.
Φυτικής Προέλευσης:
Γάλα σόγιας
Παρασκευάζεται από φασόλια σόγιας, τα οποία μουλιάζουν σε νερό και δίνουν το γάλα που κυκλοφορεί στην αγορά.
Γάλα αμυγδάλου
Δεν περιέχει καθόλου κορεσμένα λιπαρά, χοληστερίνη και λακτόζη, ενώ μας παρέχει σελήνιο, μαγγάνιο και βιταμίνη Ε που έχει αντιοξειδωτική δράση. Το ασβέστιό του είναι χαμηλό, γι’ αυτό είναι και αυτό συχνά εμπλουτισμένο.
Γάλα καρύδας
Μας παρέχει ελάχιστο ασβέστιο, ενώ είναι πιο πλούσιο σε μαγνήσιο, σίδηρο και βιταμίνη C.
Γάλα βρώμης
Παρασκευάζεται από βρώμη ολικής άλεσης και μας παρέχει 2 γραμμάρια φυτικών ινών και κάποια ποσότητα ασβεστίου και σιδήρου.