Διαθλασιόμετρο για Κρασί και Σταφύλια

32,00 με Φ.Π.Α

Διαθλασίμετρο – Ριφρακτόμετρο – Alcohol Refractometer 0-40%
Το φορητό σακχαροδιαθλασίμετρο χρησιμοποιείται κυρίως για την παρακολούθηση της ωρίμανσης των αμπελιών διότι ο χειρισμός του είναι απλός και απαιτείται ελάχιστη ποσότητα γλεύκους για τη μέτρηση. Κατάλληλο για μέτρηση σακχάρων σε κρασί, μπύρα και αλκοολούχα ποτά που παρασκευάζονται με αλκοολική ζύμωση.

Περιγραφή

Διαθλασιόμετρο Αλκοόλης για Κρασί και Σταφύλια

Το Διαθλασιόμετρο αυτό σας επιτρέπει να παίρνετε γρήγορα μέτρηση του ποσοστού των σακχάρων (0 – 40%, με ακρίβεια – 0.2%) σε χυμό σταφυλιού, ή κρασιού χωρίς να χρειάζεστε μεγάλη ποσότητα δείγματος ή και κατευθείαν από το σταφύλι. Μια δυο σταγόνες από το δείγμα είναι αρκετές για να μετρήσετε την περιεκτικότητά του σε σάκχαρα. Η βαθμονόμηση του οργάνου γίνεται πολύ γρήγορα και εύκολα.  Ιδανικό και εύχρηστο για χρήση, τόσο στην ύπαιθρο, όσο και στο εργαστήριο. Το μοντέλο αυτό έχει ενσωματωμένο σύστημα αυτόματης θερμοκρασιακής αντιστάθμισης εύρους 10 με 30 °C.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Εύρος Μέτρησης (αλκοόλης):
0-25% Vol
Ευαισθησία:
0.1% Vol
Ακρίβεια:
±0.1 Vol

Εύρος μέτρησης (σάκχαρα):
0-40% Brix
Ευαισθησία:
0.2% Brix
Ακρίβεια:
±0.2 Brix

Είναι ιδανικό για οίνους και σταφύλια με αυτόματη ρύθμιση θερμοκρασίας και ενσωματωμένο φως LED για την ανάγνωση των μετρήσεων.

Το φορητό σακχαροδιαθλασίμετρο αποτελείται από τα εξής μέρη:

Διαθλασιόμετρο Αλκοόλης για Κρασί και Σταφύλια - Alcohol Refractometer

Περιλαμβάνονται επίσης:

  • Οδηγίες χρήσης στα αγγλικά
  • Διορθωτικοί πίνακες θερμοκρασίας
  • Πανάκι καθαρισμού του πρίσματος
  • Κατσαβίδι ρύθμισης του κοχλία
  • σταγονομετρική πιπέτα
  • Απιονισμένο νερό για βαθμονόμηση
Διαθλασιόμετρο Αλκοόλης για Κρασί και Σταφύλια - Alcohol Refractometer

ΧΡΗΣΗ ΔΙΑΘΛΑΣΙΟΜΕΤΡΟΥ

Η χρήση του οργάνου είναι απλή. Στην αρχή εκπλύνονται οι επιφάνειες του πρίσματος και του καλύμματος με απεσταγμένο νερό και σκουπίζονται προσεκτικά (Ο καθαρισμός αυτός γίνεται μετά από κάθε χρήση του οργάνου).

Βαθμονόμηση

Προτού γίνει η μέτρηση, ρυθμίζεται το όργανο με την τοποθέτηση 1-2 σταγόνων απεσταγμένου νερού θερμοκρασίας 20 °C, στην επιφάνεια του πρίσματος που καλύπτεται με το κινητό κάλυμμα. Κοιτώντας το οπτικό πεδίο στο φως, πρέπει η γραμμή που χωρίζει το φωτεινό από το σκοτεινό πεδίο να συμπίπτει με το 0 της κλίμακας, εαν δεν συμπίπτει τότε στρέφοντας τον ρυθμιστικό κοχλία κανονίζεται να συμπίπτει.

Διαθλασιόμετρο Αλκοόλης για Κρασί και Σταφύλια - Alcohol Refractometer

Μέτρηση

Μετά τη ρύθμιση του οργάνου τοποθετούνται 1-2 σταγόνες του γλεύκους πάνω στην επιφάνεια του πρίσματος και παρατηρείται το οπτικό πεδίο στο φως. Η ανάγνωση γίνεται όταν μετακινώντας τον μικροκοχλία του οργάνου, εμφανιστεί καθαρά η διαχωριστική γραμμή που χωρίζει το φωτεινό από το σκοτεινό πεδίο. Ο αριθμός της κλίμακας που αντιστοιχεί στη διαχωριστική γραμμή δίνει την περιεκτικότητα του γλεύκους σε σάκχαρο επί τοις % (βαθμοί Brix, όπου 1 Brix= 1% σάκχαρο κ.β.)

Για παράδειγμα αν η γραμμή του διαχωρισμού βρίσκεται στο 20 τότε το γλεύκος περιέχει σάκχαρο 20% κ.β.

Οι ενδείξεις της κλίμακας είναι κανονισμένες για τη θερμοκρασία των 20 °C. Έτσι αν το γλεύκος έχει διαφορετική θερμοκρασία, τότε το αποτέλεσμα διορθώνεται με πρόσθεση αν η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη ή με αφαίρεση αν είναι μικρότερη, του 0,2% ανά 3 βαθμούς διαφοράς. Η διόρθωση γίνεται και τη βοήθεια των Πινάκων, που περιλαμβάνονται στο προϊόν.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Η ποσότητα γλεύκους για τη μέτρηση πρέπει να προέρχεται από μεγάλη ποσότητα γλεύκους, όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτική της μέσης ωριμότητας του αμπελώνα.